Fra skolelei til dobbel-ingeniør!

Hvordan endte en skolelei tiendeklassing opp som både byggingeniør, elektroingeniør, kanskje Norges yngste byggmester og den som bygde opp firmaet Eiendomsdrift?I dag leder den samme mannen an i utviklingen av smarte og miljøvennlige bygg, men hvem er han?

Av Ingeborg Straumstein 23.03.2021

Ole Christian Bakås er ikke av den typen som snakker høyest, men han har likevel utrettet svært mye på sine 36 år. Han er reflektert, går rett på sak og har stor integritet. Hverdagen til Ole Christian består av mange prosjekter, og ofte arbeider han med flere av dem samtidig. Når jeg ber ham beskrive seg selv nevner han tålmodig, og legger til at han nok egentlig er litt for snill. Nå er Ole Christian prosjektleder for byggeprosjektet Høgvoll, som er det massive trebygget som har reist seg i Bø sentrum. Men hva er det som har ledet Ole Christian dit han står i dag, og hvordan har han opparbeidet seg all kunnskapen som kreves i en slik posisjon? Som kommunikasjonsrådgiver i selskaper Ole Christian er tilknyttet, ble jeg nysgjerrig på historien hans og fikk lov til å følge ham i en dag. Jeg fikk både et innblikk i arbeidshverdagen han har nå, og veien som har ført ham hit.

IMG_6043jpeg

Ole Christian begynte å jobbe som vaktmester på familiens eiendommer allerede som tolvåring, og da han var 15 snekkerte han på diverse prosjekter familien hadde. Som tiendeklassing var Ole Christian veldig skolelei, og han ante ikke hva han ville videre. Han ville kanskje helst ingenting, men endte opp på tømrerlinja på Lunde VGS. Etter to år på yrkesskolen var han overbevist om at han i hvert fall ikke skulle tilbake på skolebenken. Ole Christian begynte som lærling hos Gjermund Espedalen, en anerkjent byggmester her i bygda, og der lærte han mye. Ole Christian kan nevne tempo som et eksempel, og forteller at han fremdeles har god kontakt med Gjermund.

Da han var ferdig som lærling i 2005 ble Ole Christian dyttet litt i retning videreutdanning. Siden han nå hadde jobba «ute» noen år og fått prøvd seg i praksis ble alt mer interessant på skolebenken også. Etter to år på Teknikeren i Porsgrunn, det som nå kalles teknisk fagskole, ble han altså i 2007 ferdigutdannet fagskoleingeniør innen bygg og anlegg. Etter dette begynte han igjen å snekkere ute, da i firmaet Eiendomsdrift, som faktisk var hans eget.

Og nå blir historien mer spennende, for mens Ole Christian var lærling startet han firmaet Eiendomsdrift i 2004. Ole Christian tok nemlig aldri opp lån fra lånekassen under studietiden, men arbeidet i stedet kvelder, helger og i feriene. Eiendomsdrift ble i utgangspunktet startet som et driftsselskap for eiendommene familien eide, men med tiden skulle selskapet utvikle seg til å bli mer enn han kunne ha forestilt seg. I dag er Eiendomsdrift en stor arbeidsplass og et anerkjent byggmesterfirma som bl.a. er hovedaktør på Høgvoll-prosjektet. Fra å bare være to ansatte i begynnelsen, har Eiendomsdrift bygd seg opp til det nå er arbeidsplass for ca. 40 ansatte. Med tiden ble to andre byggmesterfirma, Byggmester Hellstad og Fjellerud Bygg, en del av Eiendomsdrift som derfor har avdeling både i Midt-Telemark og på Rjukan.  

IMG_6218 1jpeg

Eiendomsdrift ble mesterbedrift allerede i 2008, for da tok Ole Christian sitt mesterbrev i den unge alder av 23 år. All erfaringen som han hadde opparbeidet seg ble godskrevet som deler av praksiskravet, og dermed fikk han gå opp til mester-vurdering tidligere enn det som egentlig skal være mulig. Han er dermed en av de aller yngste som har tatt mesterbrev i Norge, om han da ikke er den aller yngste! Dette er veldig imponerende, ikke minst med tanke på at han på dette tidspunktet også arbeidet i og utviklet firmaet Eiendomsdrift, i tillegg til at han og samboeren Gina Erdman hadde tatt over driften av Hegna Camping.

Behovet for digitalisering på campingen gjorde at Ole Christian også ble nødt til å lære seg data, og med tiden ble dette en stor interesse. Det som startet med en tanke om selvbetjent kiosk, endte i en selvbetjent og døgnåpen matvarebutikk i låven på Hegna i 2018. Låven ble ombygd av Eiendomsdrift, og det var Ole Christian som sammen med Terje Bakken stod for utviklingen av systemet. Nå rulles dette konseptet ut til andre butikker i hele Norge, og slik kommer denne kompetansen andre til nytte også.

Ole Christians kompetanse slutter imidlertid ikke der, for i 2012 startet han også på en utdannelse innen elektrofaget, i tillegg til å det daglige arbeidet i Eiendomsdrift. Han hadde hatt interesse for faget allerede da han startet på yrkesskolen, og digitaliseringen og automatiseringen av campingen hadde forsterket denne. Dermed ble Ole Christian i 2015 også utdannet elektroingeniør, i tillegg til å være byggingeniør. Kompetansen ga ham en interesse for bygg og miljø og Ole Christian har ledet et stort nasjonalt prosjekt rundt fremtidens boligutvikling. Her bestod prosjektgruppen (rekruttert fra miljøet rundt Norwegian Centres of Expertise klyngen i Halden, som støttes av Innovasjon Norge, SIVA og NFR) av noen av Norges fremste eksperter på energisystem, fornybare energikilder, ulike typer energilagring og energioptimalisering. Dette er en del av bakgrunnen for Høgvoll sin miljøprofil og fokus på bærekraft.

I dag bruker Ole Christian kompetansen han har i arbeidet med byggingen av Høgvoll, et bygg til over 100 millioner. Dette er et spennende og interessant prosjekt som sysselsetter opptil 60 personer samtidig. Det er mange byggmøter, mye planlegging og koordinering og Ole Christian må ta mange telefonsamtaler i løpet av tiden jeg er der. Om nødvendig kan organiseringen til og med innebære å få tak i skruer, forteller han, alt som må til for at det ikke skal stoppe opp.

IMG_6318 1jpeg

Når Ole Christian svarer på hva det er som motiverer ham, trekker han fram verdiskapingen og de positive ringvirkningene prosjektet skaper. Prosjektene skaper og bevarer arbeidsplasser, ikke bare for egne ansatte, men også for alle de andre som er involvert i byggingen. Høgvoll har et stort fokus på bærekraft og utnyttelse av lokale ressurser, og slik skaper prosjektet omsetning hos alle de lokale aktørene og deres underleverandører igjen. Det er det at man er med å skape verdi for andre som gjør det interessant til slutt.

Samtalen med Ole Christian gjorde meg bare mer nysgjerrig på alt han er og har vært med på å skape, men det får bli en annen historie. Det var kjekt å bli mer kjent med Ole Christian så jeg takker for all tiden jeg fikk, og innser at han nok en gang har vært litt for snill, tatt i betraktning hvor mye han egentlig har å gjøre. Det blir spennende å se hva det neste vil bli som Ole Christian engasjerer seg i.

IMG_6274 1jpeg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *